zaterdag 12 november 2016

Spannende E&L Raceway 250

De eerste BraLi race van het seizoen is inmiddels verreden, en wel de E&L Raceway 250. Met zes rijders aan de start zat het programma vol, maar met een aanpassing in de wedstrijd indeling werd dit simpel opgevangen. Voor mij begon de voorbereiding al tijdens het vrij rijden van 4 november, toen een van de heren zijn auto tegen de gipsen uitkijktoren parkeerde. Gelukkig had ik nog een paar oude bandjes en dus werden er nog wat bandenstapels geknutseld, die nu dus voor de uitkijktoren staan. We willen namelijk geen gebroken auto's als het te voorkomen is.

Dan over naar de races. Er moest door iedere rijder in zes heats worden gereden en in een heat moest er dan op zowel baan 1 als baan 2 worden gereden. De heats werden als volgt ingedeeld, de eerste twee heats werden verreden naar de uitslag van het laatst verreden BraLi kampioenschap, de derde en vierde heat werd er gestart naar de stand in het huidige baankampioenschap en de vijfde en zesde heat werd er gestart naar de stand van de eerste vier heats, waardoor er een aantal zeer interessante races volgden. We zullen eens per coureur bekijken hoe het hen afging.

Vanwege het feit dat Niels dit keer de eerste keer meereed, vond ik het nodig om een en ander voor de races uit te leggen en ik moet zeggen, iedereen heeft zich netjes aan de regeltjes gehouden en het geheel verliep allemaal vlotjes, waardoor we mooi op tijd klaar waren.

We beginnen dan ook bij Niels die zesde werd. Hij reed z'n eerste race en tja, als je zo voor de leeuwen wordt geworpen kan dat nogal overweldigend zijn. Niels was wel zenuwachtig maar heeft zich tijdens de races voorbeeldig gedragen en eerlijk is eerlijk, het ging niet eens slecht. er zat nog geen echte constante lijn in, maar het uit de baan vliegen viel goed mee en er kwamen als vrij snelle ronden uit. Niels won geen enkele van z'n races, maar wist wel een van de races zonder uit te vliegen te beëindigen. Kortom, een goed begin van zijn slotrace carrière. Niels scoorde 331 punten. ga zo door Niels, door het rijden van races leer je het meeste.

Arjan, die vijfde werd, had weer zo'n dag. In z'n derde heat bleef de auto bij een herstart staan en wisten we al hoe laat het was, motormount gescheurd. Arjan wilde al beginnen met inladen, maar bij het Zooitje Ongeregeld gaat niemand vervroegd naar huis, hij mocht verder rijden met een auto van Edje, die hij met Geert moest delen. Voor Arjan ging een wereld open, hij kon met deze auto veel beter overweg, en dus kwam wat ik altijd al van de auto vond uit. Zijn auto was scheef en daardoor kwam hij nooit aan fatsoenlijk racen toe, iets dat vooral op de nieuwe baan duidelijk werd. In ieder geval reed Arjan met deze auto weer een paar schitterende races met Paul waarvan hij er ook nog eentje wist te winnen. Dat beloofd wat als hij z'n BMW Z4 straks klaar heeft. Arjan scoorde 448 punten.

Voor Paul was het ook weer zo'n dag, maar dan op een andere manier. In de eerste heat wist hij Lars, na een zeer mooie race met een minimaal verschil te verslaan, maar Paul, die zeer geconcentreerd was, vloog een paar keer uit de baan, en dat zou hem later duur komen te staan. Buiten Edje is iedereen op baan 2 langzamer dan op baan 1 en vaak komt het dan aan op het aantal keren dat iemand uit de baan vliegt. En Paul werd hier het slachtoffer van, iets dat hem al vaker is gebeurd. Voor de toekomst is het ook voor Paul opletten, hij heeft zijn zinnen gezet op de nieuwe Corvette C7R. Paul eindigde de dag met 476 punten.

Geert reed vandaag een ijzersterke race, toegegeven, hij had in zijn eerste twee heats misschien een makkelijk programma, maar moest in de laatste twee heats met zowel Lars als Edje afrekenen en daar is hij nog niet aan toe. Wat Geert normaal niet echt lukt ging nu wel goed, hij vloog weinig uit de baan en zette daarbij ook nog eens mooie rondetijden neer, won een aantal races en wist de dag met een mooie derde plaats en een punt meer als Paul, en dat is die ene uitvlieger die Paul meer had, af te sluiten. 477 punten. Geert, trainen loont, dus....!

En dan Lars, wat kan ik zeggen, de enige die geen enkele keer uit de baan vloog, maar ook nog steeds niet de snelheid van Edje kan volgen. tel daarbij de verloren race van Paul en zo kon het zijn dat Lars na de eerste vier heats op de vierde plaats stond. Dat was echter wel mooi voor z'n laatste twee heats, want daar kreeg hij een redelijk makkelijk programma voorgeschoteld. Hij won zijn vier races en wist met 500 punten op de tweede plaats te eindigen.

Voor Edje kon de dag niet beter gaan, hij won alle races en had maar 1 uitstapje naast de baan, iets waar hij zelf wel van baalt, want ook hij is al eens het slachtoffer geworden van een uitvlieger te veel. Baanrecords werden er vandaag niet verbroken, maar voor de rest was het voor Edje een rustige dag, iets dat hij van te voren niet had verwacht. Edje scoorde 599 punten.

Uitslag:
1. Edje 599 punten; 2. Lars 500 punten; 3. Geert 477 punten; 4. Paul 476 punten; 5. Arjan 448 punten; 6. Niels 331 punten.

Stand baankampioenschap:
1. Edje 75 punten uit 3 races; 2. Lars 69 punten uit 3 races; 3. Paul 62 punten uit 3 races; 4. Geert 60 punten uit 3 races; 5. Arjan 58 punten uit 3 races; 6. Niels 18 punten uit 1 race.

Vanaf de volgende race worden de twee slechtste resultaten als schrap resultaten geteld.

Stand BraLi kampioenschap na 1 race:

Ik mag natuurlijk niet vergeten Jolanda te bedanken die zowel een appeltaart had gebakken als ook weer duvelkesvleis had gemaakt. En dan was Evi, een vriendinnetje van Niels er ook nog bijna de hele tijd bij, en samen hebben ze na de races nog een paar rondjes gereden onder het toeziend oog van "ome" Lars.......(sorry jong).

De volgende race van het Zooitje Ongeregeld vindt op 18 december plaats, dan wordt er gereden met classic gt's.